Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Alantoina (łac. allantoinum)

Alantoina zwana także jako allantoina, należy do ureidów. To związek organiczny, będący pochodnym mocznika. Jest to składnik często spotykany w preparatach leczniczych, czy kosmetykach. Naturalnie występuje w środowisku, można ją wytwarzać sztucznie. Świetnie działa na skórę ludzką – ma działanie keratolityczne.

Spis treści:

  1. Funkcja w produkcie
  2. Działanie kosmetyczne
  3. Bezpieczeństwo
  4. Alergiczność
  5. Wpływ na środowisko
  6. Pochodzenie
  7. Dodatkowe informacje
  8. Bibliografia

AlantoinaFunkcja w produkcie

Pierwotnie ma postać proszku ze zdolnością do pochłaniania wilgoci (jest to tzw. higroskopijność). Alantoina to humektant, czyli substancja utrzymująca odpowiedni poziom wilgoci w produkcie kosmetycznym. Ciężko rozpuszcza się w wodzie. Jest wytwarzana syntetycznie w postaci białego lub przezroczystego proszku – bez zapachu. Alantoina jest dostępna w sprzedaży w najróżniejszej formie, jako samodzielny produkt, lub jako jeden ze składników wyrobu medycznego lub kosmetycznego.

Substancja pełni funkcję:

  • keratolityczną, nawilżającą, a przy tym zmiękczającą,
  • antyseptyczną, przeciwzapalną,
  • kojącą,
  • wzmacniającą naczynia krwionośne,
  • kondycjonującą.

Działanie kosmetyczne

Dzięki alantoinie, w miarę szybko można pozbyć się nadmiaru zrogowaciałego naskórka, odblokować pory i pozwolić na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry. Alantoina ponadto przyśpiesza gojenie się ran, ponieważ pobudza wzrost tkanek.

Bezpieczeństwo

Alantoina jest substancją całkowicie bezpieczną dla organizmu człowieka. Dobrze współdziała z innymi składnikami kosmetycznymi. Jednak nie należy jej nakładać na sączące się rany.

Alergiczność

Bardzo rzadko wywołuje alergię.

Wpływ na środowisko

Nie ma negatywnego wpływu na środowisko naturalne, ponieważ jest to substancja pochodzenia roślinnego, jak już zostało wyżej wspomniane, może być także wytwarzana syntetycznie.

Pochodzenie

Alantoina występuje w przyrodzie w kłączach i korzeniach roślin, (np. w korzeniu żywokostu lekarskiego), gdzie powstaje z kwasu moczowego, znanego jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. A także pozyskiwana w sposób naturalny z roślin takich jak klon, z roślin motylkowych (m.in.: soczewica, cieciorka, fasola, soja, miodunka plamista, kasztanowiec). Alantoina jest wytwarzana w tych roślinach przy udziale bakterii brodawkowych.

Dodatkowe informacje

Ze względu na swoje właściwości jest bardzo ceniona, dlatego warto jej się bliżej przyjrzeć.

Jak jest pozyskiwana?Chociaż można ją pozyskać z roślin, do produkcji kosmetyków wykorzystuje się alantoinę syntetyczną, ze względu na koszty produkcji.
Jakie związki zawiera?5-ureidohydantoina – organiczny związek chemiczny z grupy ureidów, heterocykliczna pochodna mocznika.
W jaki sposób się z niej korzysta?Jest wykorzystywana do kosmetyki i farmaceutyki. Pomaga w walce z różnymi niedoskonałościami skórnymi.
Dopuszczalne stężenieZalecane stężenie w kosmetykach to 0,5–2%.

Natalia cholakCzynna substancja keratolityczna, jaką jest alantoina, zapobiega nadmiernemu odkładaniu się keratyny. Wspomaga stymulację procesu ziarninowania rany, co powoduje, że szybciej się goi. Poza tym, dzięki systematycznemu stosowaniu alantoiny, ciało staje się tak nawilżone, że kiedy się je dotyka, jest miękkie jak aksamit! Składnik ten świetnie oddziałuje na skórę, dlatego warto zwrócić na niego uwagęmówi Natalia Cholak, kosmetolog

Właściwości

Może występować sama lub jako jeden ze składników, np.: zwykły proszek, maść, krem, tonik, serum, emulsja, mleczko, balsam do golenia, szampon, czy odżywka do włosów. Ze względu na działanie złuszczające, dodawana do kosmetyków pielęgnujących głowę. Z reguły stosowana na wrażliwą, skłonną do alergii skórę dzieci, lecz nie tylko. Wybiera się ją także przy łuszczycy i atopowym zapaleniu skóry. Ponadto także w łagodzeniu trądziku, otarć, podrażnień, czy drobnych skaleczeń oraz po oparzeniach słonecznych i odmrożeniach. Często smaruje się nią też nadmiernie przesuszone ręce i nogi. Należy zatem stosować ją systematycznie, by uzyskać trwałe, widoczne efekty.

Podsumowanie

Analizując wszystkie powyższe informacje, łatwo można stwierdzić, że alantoina to wszechstronnie dobroczynna substancja, którą warto wybierać, w celu poprawy kondycji swojego ciała.


Bibliografia:

1. Noszczyk, Maria, Kosmetologia pielęgnacyjna i lekarska, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2010.
2. Arct, J., & Depta, P., Alantoina – działanie i wykorzystanie kosmetyczne. Polish Journal of Cosmetology, 2016.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jeden komentarz

  1. Mam kremy z tym składnikiem w INCI i sobie bardzo je chwalę. mega pomagają nawilżać i też pomagają pozbyć się podrażnień. używam na twarz i na ciało i wszędzie alantoina mi się sprawdza.

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon