Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Bisabolol

Bisabolol to substancja pozyskiwana z koszyczków rumianku lekarskiego. Ma silne działanie przeciwzapalne, stąd bisabolol chętnie wykorzystuje się w kosmetykach dla alergików oraz dla cer problematycznych, ze względu na właściwości antybakteryjne. Ale bisabolol potrafi dużo więcej – sprawdź jakie funkcje pełni w kosmetykach i jak działa.

Spis treści:

    1. Funkcja w produkcie
    2. Działanie kosmetyczne
    3. Bezpieczeństwo
    4. Alergiczność
    5. Wpływ na środowisko
    6. Pochodzenie
    7. Dodatkowe informacje
    8. Bibliografia

BisabololFunkcja w produkcie

Bisabolol pełni w kosmetykach funkcję składnika aktywnego, niekiedy dodatkowo funkcje zapachową.

Działanie kosmetyczne

Bisabolol z rumianku ma szerokie i różnorodne spektrum działania.

Wykorzystuje się jego właściwości:

  • kojące,
  • gojące,
  • łagodzące,
  • ujędrniające,
  • antybakteryjne,
  • antyseptyczne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwgrzybicze,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwpróchnicze,
  • zmniejsza łuszczenie,
  • przeciwłupieżowa,
  • przeciwłojotokowa,
  • stymulująca porost włosów,
  • przy poparzeniach słonecznych,
  • wzmacniające naczynia krwionośne,
  • hamujące przy zmianach pigmentacyjnych,
  • przy poparzeniach toksycznych i chemicznych,
  • rozjaśniające (w szamponach do włosów blond),
  • wzmacnia penetrację komórkową innych składników.

Karolina formela - kosmetologBisabolol to składnik aktywny, który dodatkowo ułatwia przenikanie innych składników przez warstwę naskórkową. W większości przypadków to cecha pożądana, gdyż zwiększa odżywienie skóry. Należy jednak pamiętać, że bisabolol przez to może wchodzić w niepożądane reakcje lub nasilać działanie innych składników aktywnych. Producenci kosmetyków uwzględniają to w recepturach, ale trzeba to mieć na uwadze, gdy we własnym zakresie dodajemy składnik do kosmetyków lub jednocześnie stosujemy kilka różnych kosmetyków. Z tych powodów odradza się na przykład stosowanie bisabololu z peelingami enzymatycznymiKarolina Formela, kosmetolog

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo czystej substancji. Brak toksyczności nawet w wysokim stężeniu.

Alergiczność

Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania zatwierdzonej przez Unię Europejską (CLP), substancja ta może powodować reakcję alergiczną skóry (zaklasyfikowana jako Skin Sens. 1B).

Wpływ na środowisko

Substancja działa toksycznie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki (według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania zatwierdzonej przez Unię Europejską zaklasyfikowana jako Aquatic Chronic 2 oraz Aquatic Acute 2).

Pochodzenie

Roślinne.

Bisabolol jest składnikiem pochodzenia naturalnego, pozyskiwanym w drodze destylacji olejku eterycznego rumianku.

Dodatkowe informacje

Czym jest bisabolol? To naturalny składnik występujący w olejku eterycznym z rumianku w stężeniu od 40-50% w zależności od odmiany. Całkowicie rozpuszczalny w etanolu i w olejach. Nie należy go podgrzewać. W czystym stężeniu przechowywać z daleka od światła słonecznego, w szczelnym opakowaniu. Zalecane stężenie: Od 0,1 – 1%.
Z czego składa się bisabolol? Składa się z monocyklicznych alkoholi seskwiterpenowych. Jego wzór sumaryczny to C15H26O.

Bisabolol – poznaj jego właściwości

W kosmetologii i medycynie korzysta się z antyseptycznych właściwości bisabololu. Składnik sprawdza się w kosmetykach dla skór wrażliwych np. dla niemowląt, do higieny intymnej, do skóry często podrażnionych, np. w produktach po depilacji czy po opalaniu oraz łagodzących kramach pod oczy. Działanie przeciwbakteryjnie i gojące jest także wykorzystywane przy cerach tłustych z tendencją do stanów zapalnych. Bisabolol dodatkowo hamuje nadmierną keratynizację naskórka i pracę gruczołów łojowych, co ogranicza ilość zaskórników i zmian w łuszczycy. W tej drugiej hamuje także świąd. Nie należy stosować go w połączeniu z peelingami enzymatycznymi, gdyż hamuje ich działanie.

Choruję na łuszczycę i dużo zmian miałem pod włosami. Ciągle je drapałem, co tylko pogarszało sprawę. Prawdziwym wybawieniem okazał się dla mnie nakładany na noc łagodzący płyn do skóry głowy z bisabololem. Świetnie ukoił świąd i polepszył kondycję skóry i włosów – pisze pan Marek z Gdańska

Choruję na AZS i zauważyłam, że gdy skóra w nocy się dobrze zregeneruje, to lepiej za dnia radzi sobie z alergenami ze środowiska. Na mnie świetnie działa krem z serii Atopicin z bisabololem z rumianku. Dobrze koi podrażnienia i zostawia skórę ukojoną i nawilżoną – pisze pani Marta z Elbląga

Bisabolol – podsumowanie

Bisabolol pomoże w sytuacjach związanych z podrażnieniem skóry. Doskonałe właściwości przeciwzapalne preparatu znalazły szerokie zastosowanie w wielu problemach skórnych. Równocześnie jest to składnik naturalny, w większości bardzo dobrze tolerowany przez wszystkie typy skór (choć substancja może wywoływać reakcję alergiczną u osób podatnych).

FAQ

1. Jak wykorzystuje się bisabolol w kosmetykach?

To substancja, która rozpuszcza się w olejach i etanolu, a słabo w wodzie, dlatego często jest stosowany w kremach i balsamach. To bardzo popularny składnik, który znajdziemy w wielu kosmetykach naturalnych.

2. Jakie medyczne zastosowana wykazuje zawarty w rumianku bisabolol?

Medycyna wykorzystuje uspokajające i rozluźniające, rozkurczowe działanie rumianku w problemach żołądkowych i nerwowych. Często jest też składnikiem kropli do oczu dzięki działaniom kojącym i przeciwzapalnym.

3. Czy kobiety w ciąży mogą stosować kosmetyki z bisabololem?

To składnik bezpieczny nawet w wysokich stężeniach, bezpieczny dla kobiet w ciąży, pod warunkiem, że nie są uczulone na substancję.


Bibliografia:

1. Komisja E. Matricariae flos (kwiat rumianku) Bundesanzeiger nr 228 z 05.12.1984, sprostowanie BAnz nr 50 z 13.03.1990 [W:] Rośliny lecznicze w fitoterapii. Kompendium roślin leczniczych uszeregowanych według zakresów stosowania
2. Kohlmünzer S. Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, Wyd Lek PZWL, Warszawa 2000; 550-3. 2.
3. Farmakopea Polska XI, Tom I, Warszawa 2011; 1320-3. 3
4. ESCOP Monograph. Matricariae Flos. Sci Fund Herbal Med Prod, Sec Ed, Stuttgart 2003; 312-9
5. Kim S, Lee J, Jung E, Huh S, Park J-O, Lee J-W, Byun SY, Park D Mecahnisms of depigmentation by α-bisabolol. J Dermatol Sci 2008, 52:219–222
6. Safayhi H, Sabieraj J, Sailer E, Chamazulene AHAn antioxidant-type inhibitor of leukotriene B4 formation. Planta Med 1994), 60:410–413

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jeden komentarz

  1. Wiem na pewno, że u siebie w kremie jakimś mam bisabolol. Pamiętam to bo nazwa jest całkiem śmieszna 😀

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon