Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Ichtiol

Ichtiol to popularny składnik preparatów dermatologicznych i kosmetyków. Występuje w dwóch postaciach: jako składnik maści o brązowej lub białej barwie, tłustej i smolistej. Zapach ichtiolu przypomina asfalt, gdyż to składnik pozyskiwany syntetycznie. Ichtiol można także spotkać w dwóch stężeniach: 10% i 15%. Przy jakich problemach dermatologicznych warto stosować kosmetyki zawierające ichtiol?

Spis treści:

    1. Funkcja w produkcie
    2. Działanie kosmetyczne
    3. Bezpieczeństwo
    4. Alergiczność
    5. Wpływ na środowisko
    6. Pochodzenie
    7. Dodatkowe informacje
    8. Bibliografia

ichtiolFunkcja w produkcie

Substancja aktywna.

Działanie kosmetyczne

Ichtiol jest składnikiem aktywnie czynnym.

Jego działanie jest wielokierunkowe, to zarówno:

  • substancja lecznicza,
  • substancja odżywcza,
  • substancja ściągająca,
  • substancja zmiękczająca,
  • substancja grzybobójcza,
  • substancja bakteriobójcza,
  • substancja antybakteryjna,
  • wzmacniająca cebulki,
  • substancja antyseptyczna,
  • stymulująca porost włosów,
  • substancja przeciwłupieżowa,
  • substancja przeciwłojotokowa.

opinia-ikonka2Choruję na łuszczycę i mam wiele zmian pod włosami. Znalazłem kosmetyk, który naprawdę pomaga. Emulsję na noc z ichtiolem. Bardzo dobrze oczyszcza i chroni przed przetłuszczaniem, a przy tym łagodzi wszelkie stany zapalnepisze pan Igor z Nieświeża

U nas w rodzinie wszystkie kobiety odziedziczyły po mamie skłonność do trądziku różowatego. Siostrze przepisano jednak świetny kosmetyk z ichtiolem – pastę na noc Acnerose. Ma doskonałe właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, więc realnie przyczynia się do zmniejszenia zmian krostkowychpisze pani Alina z Olkusza

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo czystej substancji.

Alergiczność

Nieznana.

Silne działanie komedogenne.

Wpływ na środowisko

Nieznany.

Pochodzenie

Substancja syntetyczna.

Dodatkowe informacje

Czym jest ichtiol? Bardzo gęsta ciecz o charakterystycznym zapachu przypominającym woń asfaltu. To związek – sulfobituminian amonowy. To złożony produkt, otrzymywany poprzez sulfonowanie i amonizację produktu destylacji łupków bitumicznych
Z czego składa się ichtiol? Może zawierać:

  • węglowodory nasycone i nienasycone
  • zasady azotowe
  • pochodne tiofenu
  • siarka (10%)
  • siarczany amonowych (5-7%)

Natalia cholakPierwsze informacje o stosowaniu ichtiolu pochodzą z XVI, ale dopiero w 1886 roku niemiecki dermatolog Paul Gerson Unna jako pierwszy opisał jego kliniczne zastosowanie w leczeniu dermatoz i chorób reumatycznych, ponieważ związek ten miejscowo stymuluje krążenie – rozgrzewa. Wykorzystywano go także wewnętrznie w leczeniu zapalenia oskrzeli. A także w przypadku rzeżączki. Obecnie wykorzystuje się go nadal na choroby skóry: łupież pstry, łuszczycę, trądzik różowaty. Jest nie tylko składnikiem medykamentów, ale i naturalnych dermokosmetykówNatalia Cholak, kosmetolog

Ichtiol – poznaj jego właściwości

Ichtiol to popularny składniki leków używanych w lecznictwie dermatologicznym ze względu na różnorodne i korzystne działanie. To substancja o silnych właściwościach bakteriostatycznych i przeciwzapalnych. Leczy stany zapalne skóry, błon śluzowych i trudno gojące się rany. Ma właściwości antyseptyczne i zmiękczające, zamyka także pory. Jasny ichtiol wygasza procesy zapalne, łagodzi uczucie świądu (np. atopia, łuszczyca, łupież pstry). Korzystnie działa na choroby skóry głowy, ponieważ ma właściwości przeciwłojotokowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Produkty zawierające jasny ichtiol wspomagają proces regeneracji komórek skóry. Stosuje się go miejscowo w postaci maści, past, emulsji, zawiesin i roztworów. Jest częstym składnikiem szamponów i maści dermatologicznych.

Ichtiol – podsumowanie

Choć ichtiol wykazuje korzystne działanie na skórę, jest składnikiem silnym. Dlatego zalecana jest konsultacja z lekarzem przed jego zastosowaniem u kobiet w ciąży, karmiących i dzieci poniżej 12 roku życia. Nie należy go także aplikować na otwarte rany i otarcia. Zdecydowanie warto sięgnąć po niego przy poważnych schorzeniach dermatologicznych.

FAQ

1. Na jakie problemy skórne stosuje się ichtiol?

To składnik, który ułatwia odchodzenie ropy, więc miejscowo stosuje się ją w wyprysku, czyraczności, trądziku, na owrzodzenia, w ŁZS, trądziku różowatym, łuszczycy i przy odmrożeniach. To np. składnik naturalnych dermokosmetyków na łuszczycę Psorisel.

2. Czym różni się ichtiol ciemny od jasnego?

Zaleta ichtiolu jasnego jest to, że nie brudzi. Ma także przyjemniejszy zapach i silniejsze działanie przeciwświądowe i przeciwgrzybiczne w zestawieniu z ichtiolem ciemnym.

3. Pod jaka nazwą znajduje się ichtiol i INCI na etykietach produktów?

To składnik oznaczony nazwą Sodium Shale Oil.


Bibliografia:

1. J. Warnecke, A. Wendt, Anti-inflammatory action of pale sulfonated shale oil (ICHTHYOL pale) in UVB erythema test, „Inflammation Research”, 47 (2), 1998, s. 75–78
2. Alan S. Boyd, Ichthammol revisited, „International Journal of Dermatology”, 49 (7), 2010, s. 757–760
3. Tyc-Zdrojewska E., Trznadel-Grodzka E., Kaszuba A., Wpływ przewlekłych chorób skóry na jakość życia pacjentów, 2011
4. Górkiewicz-Petkow A., Kałużna L., Prerosacea – patogeneza i leczenie, 2001
5. Jabłońska S, Chorzelski T., Choroby gruczołów łojowych i potowych. Choroby skóry, 1997

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jeden komentarz

  1. stosowałam ichtiol miejscowo na krosty i wyciągał mi on na wierzch to co było w środku.

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon