Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki (Nigella sativa L.) posiada cenne prozdrowotne właściwości, już w starożytności zdobył uznanie, co znalazło odbicie w jego opisowym określeniu – złoto faraonów. Poznaj jego właściwości i zastosowanie.

Olejek z czarnuszki właściwościOlejek z czarnuszki – właściwości

Czarnuszka posiada cenne związki:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy i alfa-linolenowy,
  • tymochinon – przeciwzapalny i przeciwbólowy związek z olejku eterycznego,
  • witaminy: A, E, F, B1, B3, B6 i biotyna,
  • fosfolipidy i fitosterole,
  • mikroelementy: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas ,
  • przeciwutleniacze.

Dzięki nim olej z czarnuszka ma właściwości:

  • przeciwhistaminowe – odczula, likwiduje objawy alergii i astmy,
  • immunostymulujące – dzięki zawartemu w niej związkowi tymochinonu, zwiększa się ilość komórek odpornościowych, co wzmacnia odporność całego organizmu,
  • przeciwzapalne – wygasza stany zapalne,
  • antyoksydacyjne – neutralizuje zgubny wpływ wolnych rodników na komórki skóry,
  • przeciwdrobnoustrojowe – zabija pasożyty, dlatego olej z czarnuszki jest pomocny w leczeniu owsików i tasiemca.

Olej z czarnuszki – działanie. Kto powinien po niego sięgnąć?

Olej z czarnuszki działa korzystnie stosowany wewnętrznie i miejscowo. Poprawia metabolizm, co wykorzystuje się przy wzdęciach, gazach i nieżycie żołądka, ale także przy poważnej chorobie wrzodowej wywołanej bakterią Helicobacter Pylori oraz w problemach z wątrobą. Dodatkowo obniża poziom glukozy we krwi, działa więc przeciwcukrzycowo. Zapobiega astmie i alergiom, w tym egzemie. Ma działanie antynowotworowe, co potwierdzają badania laboratoryjne na zwierzętach, w przypadku raka płuc, jelita grubego, wątroby, piersi i skóry. Chroni także przed miażdżycą dzięki temu, że obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i prolaktyny we krwi.

Olejek z czarnuszki na twarz – zastosowanie

Olej z czarnuszki jest także chętnie wykorzystywany przez dermatologów. Czarnuszka ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które wykorzystuje się w terapii trądziku oraz przy innego typu wypryskach np. w AZS. Olej z czarnuszki ogranicza pracę gruczołów łojowych, zapobiega nadprodukcji sebum, co ogranicza błyszczenie się skóry. Zawarte w niej antyoksydanty, w tym tak silne, jak witaminy A i E, zapobiegają zmarszczkom i utracie gęstości przez kolagen i elastynę. Dodatkowo olej z czarnuszki reguluje podziały komórek naskórka, co także działa ujędrniająco. Jak każdy olej i czarnuszka uszczelnia warstwę lipidową płaszcza hydrolipidowego, co znacznie poprawia nawilżenie skóry i buduje jej zdolność do ochrony przed czynnikami zewnętrznymi oraz wspiera gojenie się ran. Olej z czarnuszki na twarz sprawdza się także w przypadku oparzeń słonecznych.

Sprawdź też, jakie efekty osiągniesz stosując olejek do twarzy

Olejek z czarnuszki do włosów

Olej z czarnuszki sprawdzi się także w pielęgnacji włosów, gdzie jego przeciwzapalne właściwości zapobiegają nadmiernej utracie włosów oraz stymulują ich wzrost oraz chronią przed chorobami owłosionej skóry głowy: łupieżem i łojotokiem. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z czarnuszki, doskonale także regenerują strukturę pasm, zapobiegając rozdwajaniu i łamliwości włosów na całej długości.

Sprawdź: Olejki do włosów

Jak stosować olejek z czarnuszki?

Olej z czarnuszki można stosować zewnętrznie i wewnętrznie. Zaleca się przyjmować przed posiłkiem po jednej łyżeczce dwa razy dziennie. W przypadku dzieci zaleca się stosowanie 1/4 łyżeczki dwa razy dziennie nie wcześniej niż po ukończeniu pierwszego roku życia, począwszy od 5 roku życia 1/2 łyżeczki. Korzenny smak oleju można złagodzić miodem lub sokiem owocowym. Zewnętrznie również najlepiej stosować olej z czarnuszki podczas nocnej pielęgnacji, ze względu na możliwość pozostawienia tłustego filmu na powierzchni skóry. Należy także wybierać nieratyfikowany olej z czarnuszki oraz przechowywać go z dala od źródeł światła. Olej z czarnuszki można także stosować w formie kapsułek, jest to jednak droższa opcja.

Olej z czarnuszki – podsumowanie

Olej z czarnuszki warto włączyć do codziennej diety i rutyny pielęgnacyjnej. Jest pomocny na najróżniejsze wskazania: począwszy od niskiej odporności, przez alergie, aż do chorób nowotworowych. Dodatkowo dba o dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci, a przy tym jest łatwo dostępny i nie drogi.


Bibliografia

1. Atta-Ur-Rahman S., Malik S., Nigellidine – a new indazole alkaloid from the seeds of N. sativa. Tetrahedron Lett. 36, 1993-1996 (1995)
2. [15] Babayan V.K., Kottungal D., Halaby G.A., Proximate analysis, fatty acid and amino acid composition of A. sativa L. seeds. J. Food Sei. 43, 1314-1315 (1978)
3. Crooks P.A., Worthen D.R., Ghosheh O.A., Use of naturally-occuring quinones thymoquinone and dithymoquinone as antineoplastc and cytotoxic agents. Patent US 6218434 B1 17.04.2001 6pp.; Chem. Abstr. 134, 290402 (2001)
4. [21] Dandik L., Aksoy., H.A., Application of N. sativa seed lipase in oleochemical reactions. Enzyme. Microb. Technol. 19, 277-281, (1996)
5. Kozłowski J., Czarnuszka siewna i gatunki jej pokrewne. Wiadomości zielarskie 7, 19-20 (1990).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jeden komentarz

  1. olej z czarnuszki wiem że w którymś z dermokosmetyków na łojotokowe zapalenie skóry mam. są tam 3 produkty i nie wiem w którym jest ten olejek, ale na pewno gdzieś go mam.

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon