Zamów telefonicznie, zapytaj: +48 576 142 509

Darmowa dostawa od 200 zł

Dostawa w 24h! (dni robocze)

Rutoside Rutinum (Rutyna)

Rutyna to naturalny związek roślinny, który wziął nazwę od kwiatu z którego jest pozyskiwany – ruty. Wykorzystuje się ją w medycynie – jest częstym składnikiem leków na przeziębienie i w przemyśle kosmetycznym, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych. Warto dowiedzieć się o niej nieco więcej.

Spis treści:

  1. Funkcja w produkcie
  2. Działanie kosmetyczne
  3. Bezpieczeństwo
  4. Alergiczność
  5. Wpływ na środowisko
  6. Pochodzenie
  7. Dodatkowe informacje
  8. Bibliografia

RutynaFunkcja w produkcie

Rutyna to substancja o różnorodnym działaniu. Oprócz funkcji typowo pielęgnacyjnych, wydłuża trwałość witaminy C w produktach.

Działanie kosmetyczne

Rutyna ma doskonałe właściwości antyoksydacyjne. Wzmacnia odporność skóry na czynniki zewnętrzne powodujące starzenie np. dym papierosowy czy promieniowanie UV. Hamuje utlenianie witaminy C. Przede wszystkim jednak znana jest z uszczelniania naczyń krwionośnych. Wzmacnia je, zapobiegając krwawieniom i obrzękom. Działa także przeciwzapalnie. Wykorzystuje się ją w kosmetykach do cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, jako stabilizator w kosmetykach z witamina C, w żelach do nóg zapobiegającym pajączkom. Jest także korzystna dla włosów, hamuje wypadanie, wzmacnia je.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika i czystej substancji.
Może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

Rutyna nie wykazuje alergiczności.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Rutyna jest składnikiem pochodzenia naturalnego. Pozyskuje się ją z roślin np. ziela ruty.

Dodatkowe informacje

Rutyna jest składnikiem wielu preparatów kosmetycznych. Najczęściej tych przeznaczonych do skór wrażliwych, mających problem z pękającymi, rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi. Ponieważ przedłuża trwałość witaminy C znajdziemy ją także w kremach przeciwstarzeniowych z ta substancją.

W poniższej tabelce ujęto kilka faktów dotyczących rutyny:

Jak pozyskiwana jest rutyna? Rutyna to składnik pochodzenia naturalnego. Jest to substancja pozyskiwana z roślin w drodze ekstrakcji lub destylacji
Jak klasyfikujemy rutynę? flawononoid z grupy flawonoli
W jaki sposób korzysta się z rutyny? Substancja ta jest przede wszystkim wykorzystywana w kosmetykach. Znajdziemy ją w wielu preparatach kosmetycznych. Przede wszystkim w kremach do skóry naczynkowej i z trądzikiem różowatym. W preparatach do nóg na rozszerzone żyły. W kremach przeciwstarzeniowych z witaminą C
W jakich roślinach jeszcze znajdziemy rutynę?
  • perełkowcu japońskim
  • zielu gryki
  • aronii
  • gryki
  • skórkach winogron
  • berberysie
  • czarnym bzie
  • dziurawcu
  • fiołku trójbarwnym
  • mięcie pieprzowej
  • pospolitym
  • szczawiu

Karolina formela - kosmetologRutynę odkryto stosunkowo późno, w 1984 r. Zrewolucjonizowała jednak przemysł kosmetyczny, ponieważ związek ten jest obecny w części lipidowej błony komórkowej i chroni ją przez utlenieniem, a w konsekwencji przed zniszczeniem. Rutyna ma więc wspaniałe działanie przeciwutleniające i chroni komórki skóry przed starzeniem. Dodatkowo wspiera prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, które pełnią istotną rolę w dostarczaniu komórkom składników odżywczych i tlenu niezbędnego do regeneracji – mówi Karolina Formela, kosmetolog

Rutyna – właściwości i działanie

Rutynę doceniono za cenne właściwości pielęgnujące skórę.

Jest to substancja:

  • przeciwutleniająca,
  • przeciwzmarszczkowa,
  • przeciwzapalna,
  • kojąca,
  • łagodząca,
  • wzmacniająca naczynia krwionośne,
  • przeciwłupieżowa,
  • wzmacniająca cebulki (hamuje aktywność hialuronidazy (enzymu rozklejającego śródbłonek naczyń włosowatych),
  • stymulująca porost włosów.

opinia-ikonka2Stosuję szampon z rutyną, bo bardzo wypadały mi włosy. Trycholog orzekł, że to może być problem z krążeniem w następstwie covida. Diagnoza była chyba trafna, bo składnik ten bardzo mi pomógł. Wypadanie szybko ustało, a włosy zaczynają odrastać  - cieszy się pan Paweł z Warszawy

Choruję na trądzik różowaty. Bardzo dbam, by problem się nie posunął, dlatego do mycia twarzy używam specjalistyczne dermokosmetyki z rutyną. Świetnie rozluźniają ściągnięte naczynia krwionośne, sprawiają, że skóra jest bardziej elastyczna a rumień wygaszony – przyznaje pani Monika z Płocka

Rutyna – podsumowanie informacji

Rutyna to biokatalizator uczestniczący w przemianach metabolicznych organizmu, dlatego wykorzystuje go przemysł farmaceutyczny, dietetyczny i kosmetyczny. W kosmetykach rutynę spotkamy w produktach do cery naczynkowej twarzy i nóg oraz w preparatach przeciwstarzeniowych.

FAQ

1. Czy rutyna jest bezpieczna dla kobiet w ciąży?

Tak, badania nie wykazały toksyczności składnika, dlatego ocenia się, że rutynę mogą stosować kobiety w ciąży. Jest dla nich bezpieczna.

2. Po jakim czasie dermokosmetyki zawierające rutynę zaczną działać?

Kosmetyki z rutyną zaczynają działać po nałożeniu na skórę natychmiast. Jednak nie jest to jednoznaczne z tym, że od razu zauważymy ich efekty. Rezultaty pojawiają się zazwyczaj po trzech-czterech tygodniach. Kluczowa jest jednak systematyczność.

3. Jak długo należy stosować dermokosmetyk zawierające rutynę?

Jeśli borykamy się z pękającymi naczynkami lub trądzikiem różowatym warto rozważyć włączenie rutyny do pielęgnacji na stałe. Są to bowiem problemy, które lubią nasilać się w czasie. Naczynia krwionośne potrzebują wzmocnienia nieustannie. Dodatkowo rutyna jest składnikiem delikatnym i bezpiecznym, który można stosować długo, jeśli wcześniej wykluczymy ewentualne przeciwwskazania.


Bibliografia:

1. Ran Liang i inni, Thermodynamic versus Kinetic Control of Antioxidant Synergism between β-Carotene and (Iso)flavonoids and Their Glycosides in Liposomes, „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, 58 (16), 2010, s. 9221–9227
2. Fumiko Abe, Tatsuo Yamauchi, Kazuo Minato, Presence of cardenolides and ursolic acid from oleander leaves in larvae and frass of Daphnis nerii, „Phytochemistry”, 42 (1), 1996, s. 45–49
3. A. Phee et al.Efficacy of bacteriophage treatment on Pseudomonas aeruginosa biofil, (2013)
4. P.J. Ceyssens, Molecular and physiological analysis of three Pseudomonas aeruginosa phages belonging to the “N4-like viruses” Virology 2010
5. Kazimierczak, HallmannE., Kazimierczyk M., Rembiałkowska E.: Antioxidants content in chosen spice plants from organic and conventional cultivation „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2010, Vol. 55(3)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jeden komentarz

  1. nie wiedzialam ze istnieje w ogole taki skladnik ale to dobrze wiedziec hahaha.

Darmowa dostawa

od 200 zł!

Szybka wysyłka

w ciągu 24h

Gwarancja jakości

od polskiego producenta

Możliwość rejestracji konta

z historią zamówień pod ręką

    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pusty :-(Powrót do sklepu
      Obliczanie wysyłki
      Zastosuj kupon